RIASSUNTO. Viene proposto un protocollo di screening per valutare, tra addetti alla produzione di birra, l’incidenza del rischio allergico da contatto e/o inalazione di cereali e contaminanti. Ciò ha permesso di individuare i soggetti allergici e di differenziare tra questi i sintomatici dai “preclinici” nonché di correlare i sintomi all’esposizione lavorativa (mansione a maggior rischio) e di apportare quelle modifiche correttive igienico preventive per il contenimento del rischio. ABSTRACT. SYMPTOMATIC AND “PRECLINICAL” ALLERGIES AMONG BREWERY WORKERS. A screening protocol is proposed to evaluate the incidence of allergic risk from contact with or inhalation of cereals and polluting substances among brewery workers. This has led to the identification of allergic subjects and, among this group, has enabled differentiation between symptomatic and preclinical subjects as well as making it possible to correlate the symptoms to working exposure (higher risk tasks) and to introduce corrective hygienic-preventive changes to reduce the risk.
ALLERGICI SINTOMATICI E PRECLINICI TRA ADDETTI ALLA PRODUZIONE DI BIRRA. CORRELAZIONE CON L'ESPOSIZIONE PROFESSIONALE
BARBARO MARTINO, LUCIA;BARBUZZA, Olga Antonella;CATANOSO, Rosaria;
2004-01-01
Abstract
RIASSUNTO. Viene proposto un protocollo di screening per valutare, tra addetti alla produzione di birra, l’incidenza del rischio allergico da contatto e/o inalazione di cereali e contaminanti. Ciò ha permesso di individuare i soggetti allergici e di differenziare tra questi i sintomatici dai “preclinici” nonché di correlare i sintomi all’esposizione lavorativa (mansione a maggior rischio) e di apportare quelle modifiche correttive igienico preventive per il contenimento del rischio. ABSTRACT. SYMPTOMATIC AND “PRECLINICAL” ALLERGIES AMONG BREWERY WORKERS. A screening protocol is proposed to evaluate the incidence of allergic risk from contact with or inhalation of cereals and polluting substances among brewery workers. This has led to the identification of allergic subjects and, among this group, has enabled differentiation between symptomatic and preclinical subjects as well as making it possible to correlate the symptoms to working exposure (higher risk tasks) and to introduce corrective hygienic-preventive changes to reduce the risk.Pubblicazioni consigliate
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